Header Ads

Hargailah Isteri Yang Selalu Membebel. Tanpa Dia Percayalah Akan Sunyilah Hidup Suami

 


Orang lelaki pun kena faham jika ada sesuatu perkara yang isteri tak suka buat, jangan teruskan. Kadang orang perempuan ni akan bertindak sedemikian apabila dah terlalu penat simpan dan pendam.


Seperti yang dikongsikan oleh Dr Say juga, dia mengibaratkan bebelan isteri satu ‘muzik’ untuk dirinya. Walaupun mungkin kita tak suka dengar namun itulah nasihat yang kita tak sedar dan dapat perbaiki diri jadi lebih baik.

 

Tambah lagi orang lelaki ni dia cepat leka bila buat sesuatu. Jika tak ada orang tegur lagi seronoklah. Jadi kehadiran isteri ni kira pelengkap hidup.


Kahwin usia muda

Saya habis medical school di India umur 25. Masa tu tengah bercinta dengan @azuraabas dekat 4 tahun. Kebanyakan yang bercinta masa study oversea ni bila balik Malaysia akan kahwin.


Tapi saya fikir “aku baru 25, tak kan nak kawin dah, laju sangat game over, tak test market Malaysia lagi ni”.



Azura ni geliga orangnya, masih saya ingat ayat dia “kalau awk tak nak kahwin dengan saya tak apa, saya tak nak tunggu, ramai lagi lelaki nak kat saya”. Suuuper menusuk ayatnya.


Saya akurkan dan menamatkan hajat test market Malaysia saya. Maka berkahwinlah kami masa saya berumur 26. Saya propose tak fancy, over whatsapp je (style budak-budak wechat dan Da’i).


Pekikan dan bebelan isteri satu yang positif



Fast foward dah 5 tahun kami berkahwin. Kalau tanya saya menyesal tak kahwin awal dan tak test market Malaysia? Jawapan saya “lagi menyesal kalau saya tak makan ugutan Azura dan bernaung di bawah pemerintahannya”


Gaduh? Tak payah cakap, lepas ada Ace ni setiap langkah saya buat salah. Bernafas pun salah. Geram? Tak payah cakap, walaupun saya mengaku saya banyak cuai urus Ace tapi bila turn dia cuai, as if nothing happened ralit-ralit pusing saya yang dipersalahkan. Tapi despite all this, i know she is d best person for me dan for Ace kerana segala pekikan dan bebelannya adalah untuk kesejahteraan dan kebahagiaan kami as a family. I’m sorry awk kena jaga dua babies (Ace dan sy) hun.


Hargai isteri


Saya menyeru kepada suami-suami di luar sana hargailah isteri anda dan kebisingan mereka kerana jika satu hari mereka tersenyap nescaya gelaplah masa depan anda. Benarlah pepatah “Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him, not behind him”


Sumber: Dr Say Shazril

No comments:

Powered by Blogger.