Header Ads

“Hanya mampu tatap jenazah” - Tak Sempat Jumpa Ibu, Frontliner Kecewa Selepas Permintaan Rentas Negeri Ditolak Pihak Berkuasa

 


Baru-baru ini viral satu posting di media sosial yang dikongsikan mengenai keluhan dan kekecewaan seorang wanita dengan layanan poIis, yang menurutnya, menyebabkan beliau tidak dibenar merentas negeri untuk membawa ayahnya ke hospital. Ayahnya meninggal dunia empat hari selepas permohonannya itu ditolak.


“Kalau dah ‘pergi’ (meninggal dunia) memang takkan kembali. Saya dan adik-adik yang tanggung penyesalan seumur hidup,” luah gadis terbabit dalam hantarannya di facebook.

Namun ada pula kisah baru yang viral di media sosial, kali ini melibatkan frontliners pula. Pengguna FB yang dikenali sebagai Lina Kamaruddin yang juga merupakan seorang Staff KKM ini meluahkan rasa kec3wa apabila permohonannya dan suam1 untuk pulang ke kmpung bagi menzi4rahi ibu yang s4kit tidak diluluskan.


Polis nak dokumen


Tak tau nak mula dari mana. Rasa terkil4n yang teramat sangat. Sebenarnya dua hari sebelum tu dah nak balik kampung, suami buat VC dengan mak mntua.


Mak cakap kak1 bngkak. Masa tu suami dah tak sedap hati, sebab kaki bngkak tu tanda2 jntung bermas4lah.


Pergi ke Balai Polis ( somewhere in Selangor), di pintu masuk dah tampal “surat permohonan tanpa d0kumen sokongan TIDAK AKAN DILAYAN”.


Macam mana nak ada d0kumen, belum masuk h0spital lagi. Nak cakap mak s4kit, polis nak percaya ke? Dia nak d0kumen jugak.


Kami bukan nak pergi melancong, bukan nak pergi h0neymoon, bukan nak pergi naik cable car pun. Nak tengok mak sak1t. Itu je.


Hari berikutnya mak collapse, mntah dan saklt p3rut. Kakak ipar bawak ke kec3masan di sebuah hospital di utara. Kami mintak kakak ipar snapkan gambar stlcker pendaftaran di kec3masan sebagai bukt1. Staff kat situ tak bagi.


Kami bukan nak surat pengesahan doktor pun. Sebab kami tahu doktor pun sibuk. Suami pun staff hospital jugak. Memang paham la.


Malamnya, kami call ke kaunter pendaftaran kec3masan. Pihak kaunter kata, kena tanya yellowzone, yellowzone tak reply, pas kat kaunter pendaftaran balik. Staff kaunter pendaftaran kata tak boleh nak bagi apa² bukti yang mak masuk hospital.


Dia suruh pihak polis call direct ke kec3masan kalau tak percaya.


Mak dah masuk zon kritlkal


Dan hari ni jam 9.30pg, kakak ipar baru dapat slip pengesahan rawatan pes4kit. Dah masuk z0ne kritlkal. Heart beat dah stop.


Bergegaslah kami pergi print dokumen. 10.15 sampai ke Balai Polis. Tunggu pulak turn. 10.30 sampai turn kami.


Masuk jumpa pegawai polis, cakap kat polis mak dah krtikal. Polis tanya macam². Tiba² dapat call, kata mak dah takde. Allah! Mencurah dah air mata masa tu.


Polis nak sijil kem4tian


Cakap kat pegawai polis. Mak baru je meningg4l. Polis nak sijil kemat1an pulak.


Allah.. tak tau nak kata apa. Baru seminit meningg4l, macam mana nak dapat sijil kematlan?? Bertek4k jugak suami dengan pegawai polis tu.


Puas mer4yu, akhirnya dapat surat perlepasan. Tapi dah dapat pun nak buat apa?? Orang tersayang dah pergi buat selamanya.


Kes1an kat suami. Orang lain s4kit, dia yang attend. Sekarang, mak sendiri s4kit tak dapat attend. SOP ini menyusahkan mereka yang betul² ada kecem4san.


Dah sampai meningg4l tak dapat jumpa


Sampai hati buat mcm ni kat frontliner!! Staff KKM sendiri.!! Dah berkhidmat dengan KKM lebih 20 tahun. Pakai PPE, berp4nas attend patient covid. Korang suruh cucuk V, dah cucuk complete dose. Nak tengok mak sendiri saklt pun, macam2 SOP.


Celebrity rentas negeri pergi bulan madu, senang je dapat permit. Instafemes hantar hadiah rentas negeri, boleh dapat permit.


Hanya mampu tatap jen4zah mak


Jam 4 petang sampai kampung. Masa tu jen4zah dah nak bawak ke tanah perkburan. Hanya sempat menatap sekejap wajah arwh mak. Tak sempat nak mintak ampun. Mak dah pergi dulu.


Al Fatihah untuk arwh mak mntua. Semoga Allah ampunkan segala d0sa2 arw4h.

Kami redho dengan ketentuan Ilahi. Bukan nak sal4hkan plhak berku4sa, cuma nak pesan kepada orang² kayangan..tolong jangan sal4h gunakan perlepasan rentas negeri.


Tind4kan anda menyebabkan SOP semakin ket4t dan menyusahkan rakyat marhain seperti kami.


Artikel dipetik dari FB Lina Kamarudin via blog  mediaKL

No comments:

Powered by Blogger.